Choć powszechnie uważa się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, wielu z nas największą uwagę przykłada do obiadu. W naszej kulturze przyjęło się, że to właśnie ten posiłek jest najbardziej obfity, a często to podczas jego trwania gromadzimy się wspólnie przy rodzinnym stronie. Warto wiedzieć, jak odpowiednio skomponować zdrowy obiad.

Istnieje zasada, w myśl której dla zjedzenia prawidłowo wyważonego obiadu, wystarczy w przemyślany sposób podzielić miejsce na talerzu. Często zdarza się, że zaczynamy nakładanie posiłku od ziemniaków, kaszy czy ryżu, czyli tak zwanych dodatków skrobiowych. Tymczasem pierwsze miejsce na talerzu powinny zająć warzywa.

Są bardzo zdrowe i niezbyt kaloryczne, więc korzystnym rozwiązaniem jest, jeśli znajdą się na połowie twojego talerza. Następnie dołóż porcję miejsca. Ostatnim krokiem powinno być umieszczenie na talerzu dodatków skrobiowych, wyłącznie w takim zakresie, w jakim wystarczy ci na to miejsca.

Choć wydaje się to nieprawdopodobne, ogromne znaczenie ma to, jaki talerz wybierzesz. Jeśli dysponujesz tylko dużymi, bardzo pojemnymi naczyniami, porcja obiadowa zawsze będzie wydawała ci się zbyt mała. Twój mózg otrzyma wiadomość, że ta niewielka ilość jedzenia nie wystarczy ci, by się najeść.

Jeśli zdecydujesz się na mniejszy talerz, oszukasz swój mózg i dostarczysz sobie znacznie mniej kalorii.